Sigrid ten Napel

Sigrid ten Napel is een Nederlandse actrice met een waslijst aan geschiedenis en ervaring wat betreft het acteren. Sigrid heeft voor veel van haar optredens in series, films en theatervoorstellingen al menig prijs in ontvangst mogen nemen.

 

Vanaf haar zesde levensjaar volgde Sigrid toneellessen bij het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. Na een succesvol eindexamen aan het Erasmiaans Gymnasium te Rotterdam, begon ze in 2011 aan haar acteeropleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. Na vier jaar behaalde ze hier in 2015 haar diploma.

 

Sigrid maakte haar debuut met haar rol in ‘Atlantis’, kort hierna speelde ze in de korte film ‘Maite was hier’ van Boudewijn Koole. Deze korte film maakte deel uit van de serie ‘One Night Stand’. In een van Nederland’s populairste series ‘Penoza’ (KRO) vertolkte Sigrid de rol van Nathalie van Walraven. In het vierluik ‘Rembrandt en ik’ speelde Sigrid de ik-figuur Cornelia, Rembrandts bastaarddochter. Ook speelde Sigrid maarliefst drie seizoenen lang de rol van Marit in de succesvolle televisieserie Overspel (VARA). Marit was de kleindochter van vastgoedondernemer Huub Couwenberg (Kees Prins). Overspel won op het Nederlands Film Festival 2012 het Gouden Kalf in de categorie televisiedrama.

 

In de One Night Stand ‘VAST’ van regisseur Rolf van Eijk, met Tygo Gernandt en Coosje Smid, speelt ze de tiener Isabel die in een gesloten inrichting verblijft. Deze film heeft op het Nederlands Film Festival 2011 het Gouden Kalf gewonnen in de categorie televisiedrama.

 

In haar derde jaar van de Toneelacademie speelde Sigrid in de voorstelling ‘Scènes uit een huwelijk’ onder regie van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam.

De speelfilm ‘Zomer’, geregisseerd door Colette Bothof, vertelt het verhaal van de 16-jarige Anne, gespeeld door Sigrid ten Napel, die zich een buitenbeentje voelt tot het moment dat Lena op haar motor het dorp in komt rijden. In de warme zomer ontvouwt zich een prille liefde tussen de twee meisjes tegen de achtergrond van het mooie Brabantse landschap.
In 2016 heeft Sigrid haar tijd gewijd aan onder andere de speelfilm ‘Riphagen’ (regie: Pieter Kuijpers). Naast dit project vertolkte Sigrid in dat jaar ook de rol van een ambitieuze plastisch chirurg die tot het uiterste gaat in de succesvolle televisiefilm ‘Planet Beauty’ die valt onder het One Night Stand project.

 

Verder speelt ten Napel in een nieuwe Franse Canal plus serie en draait ze al geruime tijd voor een spannende Amerikaanse serie. In 2017 was Sigrid in de Nederlandse theaters te zien als Nina in het stuk De Meeuw, onder regie van Marcus Azzini bij Toneelgroep Oostpool. Naast series en films kon heel Nederland in 2017 van Sigrid genieten in de bekende spelserie ‘Wie Is De Mol?’ op NPO 3.

 

Voor haar rol in ‘Overspel’ en ‘Lijn 32″ werd ze genomineerd voor de Gouden Notekraker 2012 in de categorie ‘televisie’. Van het tijdschrift Elegance kreeg zij de 2012 Award voor Aanstormend Talent en tijdens het Nederlands Film Festival 2012 werd zij gepresenteerd als een van de jonge acteurs en actrices die gezien worden als belofte voor de toekomst.

 

In najaar 2014 werd Sigrid genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in de speelfilm ‘Zomer’. Voor deze zelfde rol won zij de prijs voor ‘Best Actress’ op het Engelse filmfestival Iris Prize. Tijdens het NFF van 2015 werd Sigrid genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol in de speelfilm ‘Prins’.