Teun Kuilboer

Teun Kuilboer is een Nederlands acteur die behoort tot de groep acteurs die met recht acteurs met een hoofdletter ‘A’ mogen worden genoemd. Teun kreeg zijn eerste grote rol al op zijn 17e in de nationale tv-hit Goede Tijden Slechte Tijden.

 

In 2002 vertrok hij bij GTST om in de film ‘Volle Maan’ te kunnen spelen. Teun’s vergaande talent kwam aan het licht wat ervoor zorgde dat hij na de opnames hiervan de rol van Olivier van Rechteren kreeg aangeboden in de serie ‘Meiden van De Wit’. Daarnaast speelde hij in het begin van zijn carrière de hoofdrol in ‘Onze Jeugd’ naast Katja Schuurman en Johnny de Mol, waar Teun lovende recensies voor ontving.

 

Teun speelde in de daaropvolgende periode een aantal grote rollen in diverse series, tv- en korte films, waaronder ‘Zwijnen’, ‘Koen!’, ‘SEXtet’, ‘Camhead’, ‘Skin’, ‘Den Helder’, ‘Stella’s Oorlog’, ‘Tunnelvisie’, ‘Vast’, ‘Mowgli & Fidel’, ‘Zoop’, ‘De Co-assistent’, ‘Dunya en Desie’ en meer. ‘Den Helder’ won een Gouden Kalf voor Beste Televisiefilm en ‘Skin’ werd alom geprezen voor het ijzersterke spel en regie.

 

De jaren 2011 en 2012 ontpopten zich eveneens tot een vruchtbare periode met een waanzinnige vertolking van de rol van Frans Meijer in ‘De Heineken Ontvoering’, als Pieter Vos in ‘Nova Zembla’ en daarna als hoofdrol in ‘DEAL’. De jaren daarna was Teun te bewonderen met grote rollen in films als ‘Feuten: Het Feestje’, ‘Mannenharten’ en rollen in series als ‘Flikken Maastricht’, ‘Van God Los’ en ‘Smeris’.

In april 2015 kreeg Teun een grote nieuwe hoofdrol in de succesvolle serie BLUF (seizoen 2). Hij trad in de rol van de jonge pokeraar Julian, met als bijnaam ‘Darkhorse’. Teun speelde tevens een kleine rol in het met meerdere Gouden Kalveren bekroonde filmdebuut van Mees Peijnenburg, ‘Geen koningen in ons bloed’, die tijdens het Nederlands Filmfestival 2015 in première ging.

In najaar 2015 bracht Habbekrats’ Victor Ponten zijn langverwachte korte film ‘Passage’ uit, met een hoofdrol voor Teun. Sinds oktober 2015 draaide ook de bloedstollende thriller ‘Schone Handen’ in de bioscoop, met o.a. Jeroen van Koningsbrugge en Angela Schijf. Maar ook na deze projecten heeft Teun niet stil gezeten, zo speelde hij het jaar erop in de succesvolle komedie ‘Bon Bini Holland’ en in de serie op NPO 1 ‘La Famiglia’. Stopt het hier? Nee. Op dit moment is Teun wederom aan het werk aan meerdere projecten, waaronder de serie ‘Commando’s’. Deze oorlogsserie zal voor een groot deel opgenomen worden in Afrika, en meerdere grote namen in de Nederlandse filmindustrie vertonen. Het uitbrengen van deze serie zal in 2020 plaatsvinden.

Meer informatie over Teun Kuilboer?